Ting jeg fant i matbutikken i Italia

... Som jeg skulle ønske vi hadde i Norge!

 

1. Flere typer grønnsaker

I grønnsaksdisken her er for det første grønnsaker billigere, men de har så mange ulike varianter! Romanesco-kål, flere typer aubergine, store og små tomater - rett og slett et godt utvalg. Dette har vi også på de største matbutikkene i Norge, som Meny, Coop Mega og på grønnsaksmarkeder, men det er ikke enkelt å få tak i for alle. Og vi har mindre "kultur" for å bruke en variasjon av grønnsaker - derfor blir utvalget mindre!



2. Flere typer balsamico og oljer

Italienerne er gode på å smaksette maten sin med ulike oljer og eddiker - og det gjør SÅ mye for smaken! Vi bør alle bruke litt mindre salt (guilty!), og med syre i eddik får man frem smaken i maten på en annen måte. Fett bærer også aroma, derfor vil olivenolje forsterke smak. Men - det hadde jo vært mer spennende for oss å bruke dette dersom utvalget i butikken var større. Her finner man både hvit og mørk balsamico, de er eldet i ulikt antall måneder, oljene har kan ha smak av både trøffel, chili og rosmarin og gjør det rett og slett til en fest å bruke olivenolje.




Oki, dette var kanskje ikke matbutikken, men ÅH!! Olivenoljeflaskene!


3. Flere typer pesto og hermetiserte grønnsaker

Her finner du massevis av ulike pestoer - soltørket tomat-pesto, tunfiskpesto (?), chilipesto, auberginepesto, og massevis av nøttesmør, som pistasjkrem, mandelsmør og ulike typer peanøttsmør. Ikke nok med det - du finner grillede grønnsaker på lake som smaker SÅ GODT og som er dødslett å putte på enhver salat eller brødskive! Ja takk til mer av det. 



4. Flere typer pasta

GUUUD, det pastautvalget de har her er helt ELLEVILT! Du finner selvsagt tørr pasta i alle slags fasonger og former - men du finner også fersk og FYLT pasta med alle slags mulige fyll! Trøffel, ricotta, spekeskinke, salsiccia, laks, nduja, sopp - you name it, de har det. Det gjør det mye lettere å lage seg god pasta til middag. På "vanlige" matbutikker i Norge finner jeg vel mest EMV som Eldorado, Rema og Coop sine egne, og variasjonen er ikke stor. Jeg har ikke bilder av hele hyllen, for den var flere meter lang, men looover at det var sjukt utvalg!



5. Flere typer kjøtt og oster

Ikke at vi nødvendigvis skal spise så mye MER ost og kjøtt - men - vi har mye å hente på å spise kjøtt fra litt forskjellige typer dyr, ulike stykningsdeler av dyret og ost av mer enn bare kumelk. Det er inspirerende å se hvor mye forskjellig jeg finner i de italienske butikkene - og spesielt er utvalget av oster helt enormt. Massevis av både ferske og faste oster, med ostedamene bak disken klar til å servere deg. Så stas!




Jeg tror at vi absolutt bør hente inspirasjon fra utlandet med hva de spiser og hvordan de handler - for vi kan alle ha et enda mer variert kosthold, og det kan påvirke butikkene til å variere utvalget 💚