Hvordan påvirker koffein oss?


En kaffekopp på morgenen er en fast del av hverdagsritualene for mange av oss, og ikke minst, en drikke som serveres i de aller fleste sammenhenger her i Norge. De siste årene har også energidrikker blitt veldig populært, og det er kanskje ikke så rart, siden man får en umiddelbar følelse av å bli oppkvikket. Men koffein har en mye dypere effekt på kroppen enn vi kanskje tenker over. Fra nervesystemet til søvnsyklusen – koffein spiller en rolle i hvordan vi føler oss gjennom dagen!



Hva gjør koffein med kroppen vår?

Koffein er ikke et farlig stoff. Det kan ha positive effekter på hukommelse og læring, bedre prestasjon på trening og gjøre at vi føler oss oppkvikket. Men koffein virker lenge i kroppen, og derfor kan den oppkvikkende effekten vare til langt ut på natt.

Hvorfor påvirker koffein søvn?

Gjennom dagens mange aktiviteter og inntrykk samler det seg opp et stoff i hjernen vår som heter adenosin, som gjør oss trøtte. Koffein motvirker effekten som adenosin har, og gjør oss derfor naturligvis mindre trøtte. Koffein har en halvveringstid i kroppen på 5 timer (hos noen er den på 8 timer) noe som gjør at det tar lang tid før koffeinet er ute av systemet vårt.

Bare se hva som skjer om du drikker to kopper kaffe klokken 12....


Kl 12: 200 mg koffein
Kl 17: 100 mg koffein
Kl 22: 50 mg koffein
Kl 03: 25 mg koffein
Kl 08: 12,5 mg koffein
Kl 13: 6,25 mg koffein

Så, når du legger deg på kvelden har du like mye koffein i kroppen som om du nettopp hadde chugget en halv kopp kaffe. 

For noen er denne mengden ubetydelig. Sover du godt, så har du ikke noe problem! For andre som kan slite med innsovning og dårlig søvn, er det lurt å forsøke å kutte ut eller kutte ned på kaffe. 



Andre kilder til koffein

Folkehelseinstituttet har en veldig kjekk oversikt over mengde koffein i ulike drikkevarer. Det er nemlig ikke bare kaffe som er en stor kilde til koffein - også Pepsi Max, Cola, energidrikke og sjokolade inneholder endel koffein!



Alternativer til kaffe

Om du ikke er enormt kaffetørst og bare drikker én kopp på morgenen ser regnestykket annerledes ut..

Kl 08: 100 mg koffein
Kl 13: 50 mg koffein
Kl 18: 25 mg koffein
Kl 23: 12,5 mg koffein
Kl 04: 6,25 mg koffein

Så, man kan fortsatt ha et koselig morgenrituale med kaffe uten at det påvirker søvnen i særlig grad. 12,5 mg koffein i blodet ved leggetid er ikke spesielt mye! Så, om man klarer å ty til noe annet å drikke på gjennom dagen er veldig mye gjort.



I denne artikkelen: "Ukens tips - få bedre søvn med mindre koffein" finner du tips og oppskrifter på flere koffeinfrie, lekre drikker du kan lage deg for å få en følelse av kos samtidig som du ikke får i deg koffein! 

Jeg er på prosjekt "kutte koffein" og må forholde meg til en slags kvote per dag for å se om søvnen blir bedre. Det er hardt å gå inn for et slikt prosjekt når det blir mørkere ute, men desto viktigere! Søvn er ekstremt viktig for å føle seg bra, og det kan gi langt mer overskudd enn den ekstra koppen med kaffe. 😊