Kos deg med god samvittighet i ferien!

Visste du at 7 av 10 unge kvinner får dårlig samvittighet av å spise i julen? 

En undersøkelse gjort av Norstat for Melk.no viste at over halvparten kjenner på dårlig samvittighet rundt mat i julen, og dette gjelder spesielt kvinner. Det må vi prøve å endre! Jeg vet ikke hvordan - men vi må i hvertfall snakke om det.



Fjorårets julemiddag - første gang jeg har stått for den selv!! Det gikk over all forventning!


 


Selv er jeg skikkelig glad for at jeg ikke tilhører denne statistikken. For meg hører julemat og godis virkelig julen til. Jeg elsker følelsen av å fråtse i hva jeg vil - også fordi jeg vet at det ikke har noen betydning i det store bildet. Én juleferie utgjør så lite av året, og ofte får jeg egentlig bare mer treningsmotivasjon i januar av å kose meg maks hele juleferien. 

Jeg tror at å få mindre dårlig samvittighet rundt mat handler om å endre tankemønstre og fokusere på helheten.

Jeg har tilhørt denne statistikken før - men kjenner meg heldigvis ikke lenger igjen i det.  Her er noen av mine tanker og råd.



1. Ha fokus på andre ting enn mat

De periodene jeg har størst fokus på mat - eksempelvis i intensive perioder der jeg lager kostplaner, kurs, oppskrifter og kokebøker - da merker jeg at jeg kan få mer dårlig samvittighet enn når matlaging bare er noe jeg koser meg med. Derfor har jeg lagt opp jobben min på en måte som gjør at jeg kan ha en balansert tilnærming til mat - der jeg lager oppskrifter innimellom, men også ha fokus på andre ting enn mat. 

2. Unngå "god" eller "dårlig" mat

Ingen mat er i seg selv "dårlig". Alt handler om mengde og kontekst. Se heller på mat som en del av et balansert liv.



Et av måltidene i julen jeg gleder meg mest til - nyttårsaften! Kalkun med nydelig fløtesaus, hasselbackpoteter og syrlig salat.


3. Tenk helhet, ikke detaljer

En uke med ferie har veldig lite å si. Det skal faktisk ganske mye til for å legge på seg én kilo fett på en uke. For å få det til, må du spise 7500 kalorier mer enn kroppen din trenger – det tilsvarer å dekke hele dagsbehovet ditt for kalorier og spise en hel melkesjokoladeplate ekstra hver dag i tillegg. Og selv da er det ikke så enkelt! Kroppen vår er flink til å tilpasse seg: Etter en dag med høyt energiinntak vil forbrenningen justeres litt opp, og du vil ofte føle deg mindre sulten. Med andre ord er det vanene over tid som betyr mest, ikke hva du spiser i løpet av noen få dager.

4. Jobb med tankemønstrene dine

Hvis du merker at du dømmer deg selv for matvalg, stopp opp og spør deg selv: Hadde jeg vært like hard mot en venn? Sannsynligvis ikke. Gi deg selv samme raushet.

5. Husk hva som virkelig betyr noe

Julen handler om glede, samvær og å nyte de små og store øyeblikkene. Det er en tid for å sette pris på maten vi spiser, menneskene vi er sammen med, og tradisjonene vi er vokst opp med. Minner skapes rundt matbordet – ikke i kaloritelling. Fokuser på øyeblikkene og menneskene rundt deg, og nyt livet.


Jo mer du øver på disse tankene, desto mindre plass vil dårlig samvittighet ta i livet ditt. ❤️

Jeg håper du får en skikkelig god jul! Klems, Ems