Derfor kan sjokolade være bra for deg

Skrevet den 2024-01-11
itsemilienereng

Sjokolade smaker jo magisk godt - men kan det også være sunt?


Det er forskjell på sjokolade

De aller fleste har fått med seg at sjokolade ikke er så sunt for oss. Med høyt innhold av både raffinert sukker og fett, og med sin nyyyydelige smak, er det lett å få litt for mye av det gode. Men kakaoen i seg selv - den er ikke noe galt med!

Fordelen med rått kakaopulver

Kakaobønnen er spesielt rik på flavonoider, som er en gruppe antioksidanter som beskytter cellene mot skade og forsvarer hjertet og hjernen (kilde). Jo høyere kakaoinnhold sjokolade har, desto bedre er næringsinnholdet. 100 prosent kakaopulver er derfor utrolig nok ganske sunt! Problemet med bakekakaoen på butikken er at den blir behandlet med et alkaliseringsmiddel for å endre fargen og gi den en mildere smak enn «naturlig kakao» (kilde). Da tapes store deler av kakaoens antioksidantinnhold. Rått kakaopulver er derfor en av de helsekostvarene jeg sverger til.

Én spiseskje inneholder nesten 3 gram proteiner og 3 gram fiber, for ikke å snakke om innholdet av jern, magnesium og kraftige antioksidanter. Og fremdeles smaker det sjokolade!


I videoen oppsummerer jeg det viktigste du trenger å vite om forskjellen på bakekakao og rått kakaopulver!


 

Hva med varmebehandling?

Antioksidanter i maten vår tapes litt og litt under varmebehandling. Derfor er det aller mest hensiktsmessig å bruke rått kakaopulver i retter som skal være kalde. Men om du lager en kakao eller havregrøt som ikke koker i mer enn 3-4 minutter vil ikke alt av antioksidanter tapes - og det høye innholdet av blant annet magnesium og kostfiber vil forstatt bestå!




Litt mørk sjokolade hver dag kan faktisk være bra for deg - så lag deg gjerne noe sunt og godt til kveldskosen!

Klikk deg videre på denne artikkelen for å finne oppskrift på mine sjokoladefavoritter <3



Kilder:

Impact of Alkalization on the Antioxidant and Flavanol Content of Commercial Cocoa Powders Kenneth B. Miller, William Jeffery Hurst, Mark J. Payne, David A. Stuart, Joan Apgar, Daniel S. Sweigart, and Boxin Ou Journal of Agricultural and Food Chemistry 2008 56 (18), 8527-8533 DOI: 10.1021/jf801670p

Veeramuthu, Duraipandiyan, William Raja Tharsius Raja, Naif Abdullah Al-Dhabi, and Ignacimuthu Savarimuthu. 2017. ‘Flavonoids: Anticancer Properties’. Flavonoids - From Biosynthesis to Human Health. InTech. doi:10.5772/68095.

https://www.matvaretabellen.no/